maanantai 3. kesäkuuta 2013

Tunnelmia ja kertomus

Ensimmäisiä fiiliksiä näin reissun jälkeen. Mieleeni tuli kysymys;

"Oliko kyseessä epäonnistunut vuorikiipeilyreissu
vaiko upea seikkailu tuntemattomassa maastossa?"

Tottakai reissusta harmittaa se että huippu jäi saavuttamatta jopa niin murskaavalla tavalla mutta ehkä teimme seikkailun jonka muistamme lopun ikämme? Tuskin koskaan enää tulemme törmäämään vastaavaan maastoon vuoristossa. Mietin omakohtaista kokemustani myös etelä Amerikan vuoristosademetsistä niin olipa se helppoa maastoa Tien Shan vuoriston kasvustoon verrattuna. Ja mitä alkuperäiseen aikatauluumme tulee niin se ei olisi riittänyt huiputtamiseen ei millään, ei vaikka siihen olisi laitettu muutama päivä lisää ja kun huomasimme miten hyvin vuoristokengät saa vesisateessa imemään itseensä vettä niin märillä kengillä kovaan pakkaseen huipulle...jaaa? Kenkämme kuivui +24 asteisessa säässä Almatyssa 3 vuorokautta reissun jälkeen! Kenkien sisältä kastumista ei voinut ko. maastossa estää mitenkään, kiitos kaatosateen ja kasvillisuuden.

Mutta tänään aamulla pyöräillessä mietin että onko se Tien Shan vuoristo nyt sittenkään vielä nähty?
Jotakin jäi pahasti hampaankoloon, katsotaan tulevina vuosina jäikö se kangertamaan niin pahasti että punkkipusikkoon pitäisi suunnata uudestaan. Olisihan se aikamoinen projekti mutta oman kuntoni tietäen täysin toteutettavissa.

Terveisin, Amir.

ps. Kertomus päivitetty ja stoori jatkuu illalla...

5 kommenttia:

  1. Antoiko joku sulle mahdollisesti vinkkiä aikataulun riittämättömyydestä etukäteen?

    VastaaPoista
  2. Saimme vinkkejä suuntaan ja toiseen.
    Varapäiviä oli nytkin käytössä periaatteessa 2 eli toinen hotellipäiväkin olisi voinut mennä vuorilla. Maasto kuitenkin jatkui niin karseana että 3-4 varapäivääkään ei olisi riittänyt, toisekseen jos reissu olisi venynyt tällä erää esim.3 päivällä emme olisi reissuun edes lähteneet johtuen muista aikatauluista.
    Todellisuudessa kun palasimme tiistaina suomeen olisimme voineet ehkä sinä päivänä saavuttaa vuoren huipun? Jos sää olisi jatkunut hyvänä, sitten alastulo olisikin jo toinen juttu.
    Alastulon joutuu rytmittämään ko. maastossa myös joenvarteen pääsyn mukaan, a) punkkikasvillisuuden keskellä yöpyminen ei kiinnosta b) juomaveden saa puhtaampana joesta, toinen juttu olikin sitten aina jokiveden lähelle pääsy :)
    Se tuntui uskomattomalta vuoristossa - vettä virtaa mutta meet sitä "kanjonista" hakemaan?
    Eli reissulla on monta puolta.
    Jos joskus ko. vuorelle vielä lähden, tulen varmaankin käyttämään toista pohjoisemmasta vuoren taakse kaartavaa reittiä. Tai sitten varaan loma-aikaa ja ruokaa niin paljon että nousuun saa mennä vaikka 3 viikkoa.

    Reissua lähdettiin kokeilemaan tiukalla aikataululla muiden aikataulujen vuoksi ja normaalimmassa vuoristomaastossa aikataulusta olisi ollut helppoa pitää kiinni, ellei ylhäällä olisi iskenyt pitkä ja suuren lumimäärän antava lumisade päälle, mutta sen riskin otimme tietoisesti.

    VastaaPoista
  3. Aikataulu oli täysin riittävä sillä kannalla olen edelleenkin.
    Riittävä normaaliin vaikeahkonkin 5km vuoren huiputtamiseen mutta tämän vuoren kasvillisuus oli jotakin uskomatonta jopa tuonne +3000m tasoon saakka.
    Jos olisimme epäilleet vahvasti että alaosan kasvillisuus on tuollaista mitä se oli - emme olisi koskaan tähän reissuun edes lähteneet.

    Jotkuthan joutuvat laskemaan jopa useita lisäpäiviä vuorella aklimatisoitumiseenkin mutta itse voin nousta yli 5 kilometriin ilman pakollisia välipäiviä ja myös oleskelemaan siellä. En ole koskaan huomannut kummoista eroa olotilassa olenko 1000metrissä vaiko 4000-5000m tasossa, tosin liikkuessa rinkka selässä hengästyy tietty helpommin. Ilman rinkkaa menoni ei kauhean paljon esim. 4km:ssa hyydy.
    Tosin ainahan tuotakin voi jossitella...ei edelliskerroilla mutta entä nyt?

    VastaaPoista
  4. 3 viikkoo kuulostais relaistiselta :) ette tainneet sopia taksin hintaa etukäteen, onx toi normi paikallisten maksama taksa mitä maksoitte?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hinta sovittiin etukäteen mutta se muuttui perillä ja eteen iskettiin "virallinen" lappu hintoineen. Tosin tuo lappu oli varmasti väärä, näin uskoisin kun lukee virallisia tietoja maan taksihinnoista.
      Tosin alappa keskellä ei mitäään kahdelle paikalliselle paljoa suuta aukomaan tai uhkaamaan poliisilla tms. Voi reissua loppua hyvinlkin lyhyeen :)
      Joten maksamamme hinta on siihen nähden kohtuullinen, tosin sekin varmaan +300% ihan oikeasta taksasta?
      Mitä tulee 3vko reissuun niin hyvä on henkilöiden jälkeenpäin kommentoida (näsäviisaita kommentteja). 3vko ko. vuorelle normaaleissa vuoristo-olosuhteissa on huikea aika, siis että ennakkoon et tiedä tuon lähestymismaaston vaativuutta. Vuorelle menee myös takapuolelta kiertäen reitti ja sitä kautta vuorta valloitetaan turistireissuna noin 7-9vrk tahdilla ja kokeneet kiipeilijät tekee sen 5vrk reissuna. Ja ko. reitti on kartalla pidempi - tosin siellä taitaa auttaa oikeasti olemassa oleva polku alkuosuudella :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.