lauantai 29. joulukuuta 2018

29.12.2018 Hieman lisätietoja Talgar-joen laaksosta.

Yli 3 vuotta on matkasta mennyt ja vihdoin sain lisää tietoja lähestymisestämme, tai oikeastaa hieman lisätietoja muutamasta paikasta alueella.


Tämä pato laakson alussa on muta-suojapato, joka on rakennettu suojaamaan Talgarin kaupunkia joen tavallisilta mutavirroilta. Lienee niitä esiintyy erityisesti keväällä ja syksyllä.


Talgar-joen koko alue sijaitsee Kazakstanin vanhimmilla luonnonsuojelualueilla, jotka on perustettu vuonna 1931. Alueella vierailu edellyttää erityistä lupaa Almaty Reserve - järjestön pääosastolta.
Alueella elää mm. murmeleita, susia, karhuja, villisikoja, siperian hirviä, siperian peuroja, vuoristokauriita ja lukuisia lumileopardeja. Mehän kiersimme portit ja menimme alueelle ilman lupaa.


Ylhäällä laaksossa sijaitseva leiri perustettiin 1935, johon aikaa alueen tärkeimmät huiput valloitettiin. Leiri oli aluksi kiipeilijöiden käytössä ja tällaisesta leiristä päätellen he olivat hieman varakkaampia henkilöitä. Leirin lähellä havaittiin kuitenkin erään vesiputouksen harjanteen rinteessä 3400 metrin korkeudessa molybdeeniä, jota alettiin kaivamaan käsin panssarilevyjen terässeokseen sotatuotantoa varten. Sodan aikaan leiri siirrettin Gulagin hallintaan ja pienimuotoinen kaivostuotanto käsivoimin jatkui. Vangit laskivat malmin leiriin, jossa se rikastettiin ja tuotiin alas laaksoon hevosilla. Leiri toimi vuoteen 1979 saakka kunnes Ozernyi jäätiköstä tullut muta- ja kivivirta tuhosi suurimman osan leiristä. Siitä saakka leiriin johtava reitti on saanut tuhoutua lukuisien kivi-, muta- ja lumivyöryjen seurauksena. Nykyään reitistä on näkyvissä vain alkumatkasta hyvin lyhyitä pätkiä. Nämä pätkät mekin löysimme, pituutta aivan laakson alussa yhteensä noin 400 metriä. Näin jälkeenpäin kuvastammekin huomaa hyvin tuon vyöryn jäljen ja tuhon.